Heb je binnenkort een fotoshoot in kerstsferen gepland staan? Maar je hebt geen idee wat je aan moet doen? Geen nood: in dit blog vind je praktische tips voor het kiezen van een outfit voor jezelf en je gezin. Zo komt het helemaal goed met die kerst fotoshoot!

Kledingadvies bij kerstfotografie

De setting waarin de kerstfotografie plaatsvindt, is voor een groot deel van invloed op welke outfits passend zijn. De volgende tips voor kledingkeuze kunnen je daarbij helpen:

Let op de kleur

Kleuren van kleding moeten de foto niet overnemen. Een foto moet jou (en je gezin) goed laten zien. Daarom is het verstandig om te kiezen voor rustige tinten die overal goed mee combineren: lichte, zachte kleuren, pastelkleuren of warme kleuren. Denk aan gebroken wit, nude, pastel roze, roestbruin. Het fijne aan zulke tinten is bovendien dat ze niet reflecteren op je huid. Felle en neon kleuren wil je daarom vermijden. Omdat je kerst fotoshoot zeer waarschijnlijk in de herfstseizoen plaats vindt, is het aan te raden om voor warme kleurtonen te kiezen zoals olijfgroen, terra tinten, okergeel en crème. 

Verder is het fijn om rust te creëren: kleding met prints, patronen, logo’s en teksten hebben een storend effect op het beeld. Ook hele fijne ruitjes of lijntjes patronen zijn niet aan te raden. Dat kan onscherpe foto’s opleveren. Het liefst kies je dus voor kleding van mooie materialen zoals wol, linnen of zijde. 

Wanneer ga je wel of niet voor contrast

In aanvulling op punt 1: de locatie van je kerstfotoshoot is ook bepalend voor de kleuren die je kiest. Is de setting voor de kerstfotografie opgezet met lichte kleuren (gebroken wit, beige, lichtgrijs), ga dan voor kleur (maar niet fel). Denk aan rustige groene en blauwe tinten, maar ook bruintinten kunnen daar goed mee combineren. Net als de rustige kleuren hierboven beschreven. Te licht wil je niet: dan word je teveel één met de setting en word de foto niet al te spannen. 

Vind de kerst fotoshoot plaats met kerstbomen, dan is het niet verstandig om donkergroene kleding te kiezen. Zachtere groentinten, aubergine, beige zijn bijvoorbeeld fijne kleuren die samen gaan met het groen van de kerstbomen. 

Wat je hoe dan ook wilt voorkomen, is dat er contrast is in je eigen outfit. Combineer je bijvoorbeeld in fotoshoot kleding zwart en wit, dan kan dat lastig zijn bij de latere bewerking van de foto. 

Ga voor comfortabel en tijdloos

Ook als je voor een chique look gaat bij de kerst fotoshoot: zorg ervoor dat de outfit die je draagt bij jou past. Ga niet over ‘the top’ (mede afhankelijk van de setting natuurlijk). Draag een feestelijke outfit die in het verlengde van je normale kleding ligt. Ga dus niet meteen voor stiletto’s als je normaal gesproken altijd op sneakers loopt. Op de foto wil je stralen, niet bezig zijn met of je kleding wel goed zit. Ga voor feestelijk maar comfortabel dus. Vermijd het liefste strak zittende kleding. En: kies voor je outfit geen modegrill. Het zou zonde zijn als je de foto’s enkele jaren terugziet en denkt: “Wat had ik daar voor outfit aan??”. Tijdloze kleding maakt dat je de foto’s nog lang zult gebruiken en van geniet. 

Stem op elkaar af

Wanneer je met je gezin, familie of vriendinnen op de foto gaat, probeer dan ook grote contrasten te voorkomen (zie punt 2). Het handigste om samen een basiskleur af te spreken en dat iedereen daarbinnen een variatie zoekt die het beste past bij zijn of haar huids- en haarkleur. 

Zorg voor variatie

Weet je niet zo goed waar je je handen moet laten bij een fotoshoot? Neem dan iets mee om vast te houden. Sowieso kunnen accessoires helpen om variatie te geven aan de foto’s die worden gemaakt. Een hoed, een plaid, jasje, shawl kunnen prima bij een fotoshoot worden gebruikt. 

Nog een paar praktische tips:

  • Is de fotoshoot buiten en is het koud? Een dikke winterjas is meestal niet zo leuk op de foto. Werk met laagjes om warm te blijven;
  • Zorg dat je lippenbalsem bij je hebt. In de winter zijn je lippen vaak droger. Om ze verzorgd op de foto te hebben, is het aan te raden ze ietsje in te vetten;
  • Zorg dat je broekzakken leeg zijn, je geen haarelastiekjes om je pols hebt en geen kauwgom in je mond;
  • Altijd handig om bij je te hebben: een flesje water.

And last but not least: relax en geniet van je fotoshoot!