“Niets is cooler dan kerstmis. Dan mag ik laat naar bed en hoef ik niet naar school, woohoho!”. Iedereen met kinderen kent dit kerstliedje van Kinderen voor Kinderen wel. De kerstvakantie is één van de meest knusse schoolvakanties die er maar is. Het is gezellig in huis. In de avond lichtjes en dekentjes erbij. En overdag de leukste kerstvakantie uitstapjes met elkaar. Kom maar door met die kerstvakantie!

Lichtjes in de duisternis: kerstvakantie uitstapjes in het donker

Kasteel de Haar (Utrecht) is een prachtig oud slot met een gracht en een fantastische tuin erom heen. Elk jaar kun je er een aantal dagen in november terecht voor een gezellige kerstmarkt in Dickens sferen: de Country & Christmas Fair. Nog magischer wordt het bij Kasteel de Haar met de Lumineuze Nachten:
“Tijdens de wonderlijke nacht wijst een magisch verlicht pad je de weg rond het grootste kasteel van Nederland. Kasteel de Haar (Utrecht) vormt deze kerstvakantie het unieke decor van een magische vertelling. Tijdens een wandeling door het kasteelpark nemen indrukwekkende projectie(videomapping) je mee terug in de tijd. Ontdek de geschiedenis van dit sprookjeskasteel en vier het kerstfeest met de internationale jetset. Het worden adembenemende avonden vol betovering voor het hele gezin! Verwonder je en laat je meevoeren op een winteravond die je nooit meer zult vergeten.”

Begin december 2022 wordt ook Amsterdam in licht kunstwerken gehuld: dan begint Amsterdam Light Festival. Het lichtfestival eindigt weer eind januari. Elk jaar kun je de kunstwerken op verschillende manieren bewonderen. Er zijn verschillende routes om te wandelen en te fietsen. Maar vanaf de grachten is het zicht op de meeste kunstwerken toch echt het meest spectaculair. Boek daarom een rondvaart voor jullie bezoek aan het Amsterdam Light Festival. Bijvoorbeeld bij Starboard Boats of Lovers. Combineer je bezoek aan het Amsterdam Light Festival in de kerstvakantie met het bekijken van de kerstdorpen in Tuincentrum Osdorp, met een o.a. een vintage skilift die over de kerstdorpen gaat!

kerstvakantie 2022 tips uitstapjes met kinderen
Van links naar rechts: Lumineuze Nachten, Amsterdam Light Festival, Charles Dickens Festijn en Kerstmarkt Gemeentegrot Valkenburg

Terug naar toen: kerstuitjes met historisch karakter

Half deccember wordt in Deventer weer grootschalig het Dickens festijn gevierd. Het festijn is van 11:00 tot 17:00 in de smalle, gezellige straten van het Bergkwartier. Dit kun je verwachten op de 30e jubileumeditie:
“De 19e eeuwse Engelse stad herleeft in volle glorie: in het Bergkwartier komen ruim 950 personages uit de boeken van Charles Dickens tot leven. De toegang is gratis. Wel dient men rekening te houden met een wachtrij bij de toegang in de Walstraat, die op kan lopen tot 1,5 uur.

Kerstmarkt op een bijzondere locatie: Kerstmarkt Gemeentegrot Valkenburg

Kerstmarkten zijn altijd gezellig. Voor kinderen is er ook veel te zien, te doen én te kopen. Een ideaal uitje voor in de vakantie dus! En wat spreekt nog meer tot de verbeelding dan een gewone kerstmarkt? Juist: eentje op een unieke locatie. Dat is het zeker het geval bij de Kerstmarkt Gemeentegrot Valkenburg! Deze kerstmarkt begint op 1half november eindigt op 30 december. Over de kerstmarkt: “Onderscheidend en in een zeer bijzondere entourage doordat deze georganiseerd wordt in het gangenstelsel van een echte mergelgrot. Bezoek de Kerstmarkt in de eeuwenoude gangen van de grot aan de voet van de wereldwijd bekende Cauberg. De sfeervolle aankleding zorgt voor een aansprekende entourage en de prachtige settings en decors gaan harmonisch over in stands met mooie kerst- en cadeauartikelen. Ook aan hapjes en drankjes is gedacht; bij enkele stands, in het horecagedeelte en buiten op het plein kan iedereen hiervan genieten”. Deze kerstmarkt maakt onderdeel uit van Kerststad Valkenburg waar er nog meer beleving en activiteiten op het programma staan.

Ik heb nu al zin de kerstvakantie, als ik deze leuke uitjes zo zie. Jullie ook???