Antwerpen is dé plek om in kerstsferen te komen. In de weken voor de feestdagen wordt het centrum omgetoverd tot een winter wonderland vol lichtjes en kerstdecoratie. Denk aan feestelijk versierde winkeletalages en de kerstmarkt die zich over een groot deel van de stad verspreid. Tel daar een overdekte ijsbaan, een reuzenrad en overal de lekkerste chocolade bij op en je hebt de ultieme kerstbeleving! Winter wonderland in Antwerpen begint in de eerste week december tot en met de eerste week van januari.

Wat is er allemaal te doen rond de kerstdagen in Antwerpen?

#1 Kerstshoppen

Antwerpen is één van de steden waar met de feestdagen veel bezoekers naartoe trekken om in de feeststemming te komen. En ik snap dat wel. Het is niet al te ver reizen vanaf Nederland en je bent er echt even uit in een ander land. De stad ademt met de versierde etalages overal kerstsfeer uit. Het is de perfecte stad om kerstinkopen te doen en op zoek te gaan naar de mooiste kerstcadeaus. In het winkelgebied De Meir vind je veelal de winkels van grote en bekende ketens. In de straten rondom de marktpleinen vind je boetieks en vintage shops. Fijne vintage shops om te bezoeken zijn Pardaf (Gemeentestraat 8) en Jutka & Riska (Nationalstraat 87).

De plekken vóór de mooiste kerstdecoratie in Antwerpen zijn Akotee (aan de Melkmarkt) en de grote pop-up shop van kerstwinkel ‘It’s all about Christmas’ (aan de Meir). Akotee is een knus winkeltje waar je unieke kerstversiering kunt kopen van kerstmerken zoals Goodwill Belgium. Ook vind je hier mooi versierde dozen om Nieuwjaarsbrieven in te bewaren (Belgische traditie). In de pop-up van ‘It’s all about Christmas’ vind je meer hedendaagse kerstversiering, een beetje richting het over the top Amerikaanse met opvallende kerstballen en gekleurde kerstboompjes. Bij beide winkels ging ik niet met lege handen naar huis 🙂 Verder op in dit blog vind je alle informatie over de kerstmarkten in Antwerpen, waar je uiteraard ook kunt shoppen!

kerst shoppen antwerpen
Lievelingswinkel voor kerstdecoratie: AKotee!

#2 Kerst proeven bij Chocolate Nation

Eén van de reviews die we over dit chocolademuseum lazen voorafgaand aan ons bezoek was dat dit museum je laat watertanden. En niets was minder waar. Hoe verder je dit populaire chocolademuseum in komt, hoe meer je de chocolade ruikt, helemaal niet vervelend! Het is een interactieve route (met audiotour) waarin je alles verteld krijgt over de teelt van de cacaoboon en de lange reis ervan naar België en de transformatie naar échte Belgische chocolade. Alles even adembenemend en indrukwekkend vormgegeven. Het allermooiste van de tour: je eindigt in een ruimte waar je wel 12 verschillende smaken mag proeven! Tip: de gouden karamel en de rode Ruby smaken zijn écht to die for! Ben je rond de feestdagen in Antwerpen, dan mag je Chocolate Nation zeker niet overslaan. Het museum is namelijk in kerstsfeer gebracht met allemaal extra fotomoment hoekjes. In de museumshop vind je de lekkerste chocolade om mee naar huis te nemen. Je vindt dit chocolademuseum naast het centraal station van Antwerpen.

chocolate nation kerst tour antwerpen
Een tour door Chocolate Nation in kerstsferen mag niet ontbreken aan je bezoek aan het Winterse Antwerpen!

#3 Schaatsen en apres-ski in hartje Antwerpen

Op de Groenplaats vind je de schaatsbaan van de Winter in Antwerpen. Het is een ruime baan rondom een monumentaal standbeeld op het plein. De schaatsbaan is overdekt dus ook met wat minder weer kun je hier prima terecht. Op de website van Visit Antwerpen vind je informatie over optredens en activiteiten in de pop-up winterbar Den Après en op de schaatsbaan: er worden bijvoorbeeld schaatslessen gegeven aan kinderen en kun je er gezellige disco avonden bijwonen.

#4 Antwerpen van bovenaf

Jarenlang maakte reuzenrad The View onderdeel uit van de skyline van Antwerpen aan de Schelde. Vanwege werkzaamheden aan de kade is het reuzenrad in 2023 verplaats en vind je de 55m hoge attractie voor de entree van de Antwerpse dierentuin (Koning Astridplein). Het reuzenrad is de plek om even uit te buiken van al het lekkere eten en drinken op de kerstmarkten en de benen even rust te geven terwijl je prachtig uitzicht hebt over de stad. De bakjes zijn afgesloten dus je hoeft niet bang te zijn voor een koude of natte rit. Bestel hier alvast je tickets.

#5 Maak een selfie met de grote kerstboom en zoenen onder de Maretak

Kerst in Antwerpen is niet compleet zonder de gigantisch versierde kerstboom die de hele Grote Markt in de mooiste kerstsfeer tovert. Een perfecte spot voor een selfie en laat ook een mooie wens in deze boom achter. Deze kerstboom staat voor het stadhuis dat ook prachtig voor de feestdagen wordt gedecoreerd. Op de Grote Markt vind je ook een Maretak, meestal verwerkt in een huisje of gebouwtje waar je onderdoor/doorheen kunt lopen. Let op: onder de Maretak moet natuurlijk wel gezoend worden!

#6 Kerst voor de (kleine) kinderen in Plopsa Indoor Antwerp

Wist je dat er onder het centraal station van Antwerpen een walhalla voor kinderen zit? Je vindt hier namelijk het overdekte pretpark Plopsa Indoor Antwerp. In de decembermaand is deze Plopsa indoor omgetoverd tot winter wonderland. Zelfs de kerstman is er elke dag rond het middaguur te vinden en kunnen kinderen met hem op de foto. Kleine kinderen kunnen hier helemaal losgaan in de K3 botsauto’s, Willy’s ballenbad en Maya’s speeltuin. Bestel hier alvast je tickets.

#7 Bekijk het Eindejaarsvuurwerk

Ben je met de jaarwisseling in Antwerpen? Op deze plekken kun je vuurwerkshows bewonderen aan de Schelde: de Scheldekaaien, het Galgenweel en de wandelboulevard op de Linkeroever.

Alles wat je moet weten over de kerstmarkt in Antwerpen!

Wist jij dat de kerstmarkt van Antwerpen verspreid is over de stad en dat je op maar liefst 7 locaties je kunt onderdompelen in de wintersfeer? De Antwerpse winterfair vind je deze pleinen:

 • Operaplein
 • Grote Markt (+ JOE Christmas House)
 • Handschoenmarkt
 • Groenplaats (+ schaatsbaan)
 • Hendrik Conscienceplein
 • Suikerrui
 • Koningin Astridplein (+ reuzenrad en mini kermis)

Vanaf het centraal station is de eerste kerstmarkt waar je tegenaan loopt die op het Koning Astridplein, met een mini kermis en het reuzenrad om de hoek. De grootste markt vind je op de Grote markt. Met naast de kraampjes de mooie, grote versierde kerstboom, het Maretak huisje én het JOE Christmas House (soort van glazen huis van een Belgische radiozender). Elk kraampje is mooi versierd en heeft leuke decoratie op de daken zoals vrolijk gekleurde notenkrakers en peperkoekpoppetjes. Her en der in de stad vind je speciale wegwijzers naar de verschillende kerstpleinen. Maar ach, een beetje struinen en verdwalen in de straatjes van Antwerpen is ook geen straf. Genoeg leuke restaurantjes en winkeltjes te vinden. Zelf stuitten wij zo bijvoorbeeld op The Playground, een café waar je ook bordspellen kunt spellen (en kopen).

Kerstmarkt op de Grote Markt in Antwerpen met onder meer het JOE Christmas House.

Praktische tips voor je bezoek aan Antwerpen Winterfair

 • De winterfair start in de eerste week van december en duurt tot en met de eerste week van januari.
 • De meeste locatie zijn geopend vanaf 12:00 uur in de middag. Op de website van Visit Antwerp vind je een overzicht met openingstijden per locatie. De meeste locaties sluiten om 22:00 of 24:00 uur.
 • Handig! Bekijk hier de verwachte drukte voor dit jaar. Wij waren er op een dinsdag halverwege december en het was rustig en overzichtelijk.
 • Let op: Visit Antwerpen raadt bezoekers aan met het openbaar vervoer naar de wintermarkt te komen, vanwege een nieuw parkeerbeleid en de schaarse parkeergelegenheid.
Delen van de kerstmarkt in Antwerpen. Bij de kerstboom op de Handschoenmarkt (foto midden) kun je een mooie wens in de boom achterlaten.

Zo bereik je Antwerpen tijdens de feestdagen

De stad is met de feestdagen druk bezocht. Parkeergelegenheid en het elektrisch kunnen laden van je auto in de stad is mede daardoor erg beperkt. Het meest relaxt is het dan ook om met de trein naar Antwerpen te reizen voor de kerstmarkten. De treinrit vanaf Amsterdam Centraal Station duurt nog geen twee uur naar Antwerpen. Sit back and relax! Voor deze IC Brussel treinconnectie heb je wel tickets nodig die je vooraf kunt reserveren. Of boek een busreis met Flixbus vanaf meerdere Nederlandse steden (tip: je hebt bij je zitplaats een stopcontact én Wifi aan boord). Busreizen die worden georganiseerd naar de kerstmarkt zijn uiteraard ook een optie.

Zoveel mooie winkels, restaurants, chocolatiers en patissiers in Antwerpen. En stuk voor stuk fantastisch versierd voor de feestdagen.

kerst in antwerpen tips
Nog wat impressies van de kerstmarkten. Goed en betaalbaar Italiaans eten (en heerlijk kneuterig toeristisch) doe je bij Di Giovanni.