De dagen zijn korter, kouder en natter. Het kan dan soms een uitdaging zijn om kinderen bezig te houden. In de aanloop van de feestdagen is het daarom erg leuk om te knutselen. In dit blog vind je 3 kerst knutselwerkjes die makkelijk te maken of te gebruiken zijn voor kinderen. Deze knutseltips zijn ook leuk om tijdens de kerstdagen te maken, misschien wel samen met oma, grote broer of oom. Deze kerstknutsels hoef je na de feestdagen ook niet weg te gooien. Bewaar ze bij jouw kerstspullen en je hebt er volgend jaar weer plezier van! Veel plezier met het samen kerst knutselen!

1. Knutselen met kerst: mutsjes voor in de kerstboom

Samen iets maken voor in de kerstboom is altijd een succes. Voor dit knutselwerkje heb je niet veel nodig. Vermoedelijk heb je de materialen al in huis liggen. Je hebt wc papier nodig en 1 of meer kleuren wol. Je knipt de wc-rol in de breedte in stukjes van 1,5 cm. Knip van de wol stukjes van circa 15 cm lang af. Elke streng knoop je om het stukje wc-papier door de uiteinden door de lus te halen. Trek de lus aan en herhaal dat steeds. Als je helemaal rond bent met het wol, dan duw je alle strengen door het gat heen. Vervolgens bind je ze samen met een stukje wol. Maak daar ook een lus mee waarmee je jouw knusse, warme winter mutsje mee in de kerstboom hangt!

Zo houd je kleine kinderen lekker bezig met kerst: sensomotorisch spelen

Om verveling tijdens de feestdagen of het kerstdiner te voorkomen kun je deze twee kerst knutselwerkjes maken die het goed doen voor het sensomotorisch spel bij kinderen.

2. Maak een sorteer kerstboom van een grote eierdoos

Voor deze kerst DIY voor kinderen heb je een grote, vierkante eierdoos nodig. Aan beide kanten snijd of knip je een schuin stuk af. Zo ontstaat er een figuur van een eenvoudige kerstboom. Geef deze kerstboom een fijn (groen) kleurtje. Geef de kerstboom aan kinderen met een schaaltje pompons, bonen, en/of linzen, etc. Elk vakje kunnen ze vullen en zo de kerstboom versieren.

kerst knutselen met kinderen
Je kunt de kerstboom natuurlijk ook vullen met lekkere dingen zoals popcorn of kleine chocolaatjes!

3. Kerst slijm maken zonder te knoeien!

Vrijwel niets is zo populair onder kinderen om te maken als slijm. Het maken van slijm is nogal een knoeiboel. Ook met gekochte potjes slijm zit het regelmatig op plekken waar het niet zou horen. Met dit sensomotorisch knutselwerkje voorzie je in de behoefte van kinderen om ergens lekker met hun handen in te zitten, alleen zonder dat geklieder.

Print een kleurplaat uit. Kleur die zelf in of laat de kleurplaat door je kind in kleuren. Vervolgens plastificeer je deze kleurplaat. Met een lamineerapparaat bijvoorbeeld. Maar je kunt er ook huishoudfolie goed strak om heen wikkelen. De geplastificeerde kleurplaat doe je in een insteekmap/bewaarzakje. Gooi wat pompoms in de de zak en voeg een flinke dot van die goedkope haargel toe. Gebruik de sealing van het zakje om het geheel dicht te maken en plak het voor de zekerheid goed dicht met wat plakband. Met hun vingers kunnen kinderen in de de gel de pompos over de afbeelding verschuiven. Zo kunnen ze kerstman of de kerstboom versieren. Superleuk!

Kijk hier voor meer kerst DIY inspiratie!

kerst knutselen kinderen slijm zonder knoeien

4. Zelf een kerstboom maken van een tijdschrift

Magazines: die heb je altijd wel in huis liggen. Van een tijdschrift dat toch anders in de bak gaat, kun je je kind een kerstboom laten vouwen. Dit doe je door bladzijden schuin om te vouwen: van bovenaan langs de kaft naar de onderste hoek. Zo vouw je het hele tijdschrift rond en heb je een creatieve kerstboom in huis!

kerstboom vouwen

5. Een gezellig kerstkistje versieren

November en december zijn ook de maanden van kerstpakketten en relatiegeschenken. Vaak zit daar wel een flesje wijn in een kistje bij. Zo een wijnkistje kun je eenvoudig omtoveren naar een gezellig en knus kerstkistje. Maak met punaise een lichtsnoertje met batterijen aan de binnenkant vast, smeer een dun laagje lijm op de bodem en strooi er wat nepsneeuw overheen. Versier het kistje verder met kerstdecoratie die je al in huis hebt, of zelf met je kinderen maakt. In dit voorbeeld zie je kerstkaboutertjes gemaakt van vilt en een rendiertje gemaakt van kurken.

kerstdecoratie maken met kinderen