December is de maand voor kerstkoekjes, kerstkransjes en peperkoekhuisjes. Naast dat het allemaal heel lekker is, kun je met kleine koekjes en kransjes heel eenvoudig decoreren. Zoals met dit kleine kerstkoekje in de vorm van een huisje. Door de inkepingen kun je het koekje op een mok of kom plaatsen. Superleuk bij een feestelijke warme choco of een dessert!

Zo maak je deze kerstkoekjes

  1. Teken op bakpapier de onderdelen voor het koekhuisje uit. Je hebt twee langwerpige stukken nodig: eentje van 2,5cm x 2 cm en eentje van 3cm x 4,5cm. Het huisje maak je 4cm breed en 5cm hoog. Gebruik hiervoor de vormpjes die je verderop in dit blog kunt uitprinten en uitknippen.
  2. Maak koekjesdeeg volgens een recept naar keuze. Belangrijk is het daarbij voor te zorgen dat het geen deeg is dan nog erg gaat rijzen in de oven. Dan worden de inkepingen te krap om te gebruiken en de randen van de koekjes te rond van vorm om aan elkaar te maken. Hier vind je een recept voor het deeg voor peperkoekhuisjes.
  3. Rol het koekjesdeeg dun uit (2mm), leg vormpjes op het deeg en snijd ze uit. Bak de kerstkoekjes vervolgens volgens het recept af.
  4. Laat de kerstkoekjes onderdelen eerst afkoelen. Maak ondertussen glazuur van water en poedersuiker (niet te dun, anders “lijmt” het niet) of gebruik kant en klare glazuur.
  5. Plak de twee kleinste rechthoekjes met hun korte kanten tegen één van de huisjes. Vervolgens duw je het andere huisje aan de andere kant tegen aan met glazuur. Als dat stevig staat kun je de grotere rechthoeken gebruiken als dak voor dit peperkoek kerstkoekje. Bedek eventueel het dak nog met glazuur alsof het besneeuwd is.
  6. Zet het koekje met de inkeping rechtop je beker met warme chocolade melk of op je dessertbakje.

Download hier de kerstkoekjes vorm:

Gebruik je liever koekvormpjes? Je vindt ze bij Dille & Kamille: 3D koekhuisje. Zoek ook eens op Etsy met de term “gingerbread house cookie cutters” voor de leukste kerstkoek vormpjes!

Variatietips voor jouw peperkoekhuisjes

  • Dr. Oetker heeft zakjes met kant en klaar glazuur. Verkrijgbaar in supermarkten. Ikea verkoopt in de kerstperiode tubes met kan en klaar glazuur. Erg handig om peperkoekhuisjes mee aan elkaar te plannen en te versieren;
  • Bak alleen (of wat extra) van de huisjes onderdelen. Maak met een gaatje met een satéprikkers bovenin. Rijg er een stukje bakkersdraad door en hang de koekjes in je kerstboom!
  • Bakkerstouw vind je in de leukste kleurstellingen en in goudkleur bij Sostrene Grene of Dille & Kamille.

Bekijk hier meer recepten voor kerst.